Toskania położona w środkowo-zachodniej części Włoch to wyjątkowy region o śródziemnomorskim klimacie, słonecznym, ciepłym okresie letnim oraz zmiennych temperaturach w terenach górskich, które sprzyjają uprawom winogron o dobrej równowadze kwasowości, aromatów i cukru. Winnice toskańskie oferują różnorodne wina białe i czerwone o głębokim smaku. To właśnie tutaj produkuje się uwielbiane przez wielu wina Chianti DOCG, Morellino di Scansano DCOG czy Brunello di Montalcino DOCG. Sprawdź, jakie toskańskie wina wytrawne znajdziesz w naszej ofercie.
Toskańskie wina wytrawne pełne smaku świetnie komponują się z różnymi potrawami. Można serwować je do serów pecorino i parmigiano-reggiano, oliwek, deserów z czekoladą, a także makaronów, grillowanych mięs czerwonych oraz dań z dziczyzną. Doskonale sprawdzą się również w roli upominku, szczególnie dla miłośników win wytrawnych. Z przyjemnością pomożemy wybrać idealną butelkę na każdą okazję i dostarczymy ją w wybrane miejsce.
Wina produkowane we włoskiej Toskanii słyną na całym świecie z doskonałej jakości, której potwierdzenie stanowią certyfikaty (jak np. DOCG). Co ciekawe jednak, lokalni winiarze często rezygnują z certyfikatów, aby zastosować własne metody produkcji niezgodne z wytycznymi, aby uzyskać inny, ciekawy efekt doceniany przez koneserów. Warto zatem próbować win oznaczonych symbolem IGT, czyli regionalnych, których nie znajdziemy nigdzie indziej. Wytrawne wino toskańskie najlepiej będzie smakowało w towarzystwie kuchni włoskiej, np. z makaronami, risotto albo pizzą. Czerwone wina dobrze komponują się z daniami mięsnymi, w tym z wieprzowiną, kaczką lub jagnięciną, ale też z grzybami. Sprawdź, jakie aktualnie etykiety mamy w sprzedaży!
Chianti to perła w koronie toskańskich win. Cenione jest na całym świecie z uwagi na wspaniały, czerwony kolor oraz wysoką kwasowość, która genialnie uzupełnia się z daniami kuchni włoskiej (przede wszystkim z potrawami bogatymi we włoskie pomidory). Do produkcji wina Chianti wykorzystuje się szczep Sangiovese, którego historia upraw w Toskanii sięga czasów średniowiecza. Odmiana ta cechuje się bukietem owoców leśnych, wysoką kwasowością, a także dość dużą zawartością tanin. Wina wytwarzane ze szczepu Sangiovese świetnie smakują jako świeże, ale też mogą długo leżakować. Ten sam szczep winorośli, ale uprawiany w innych warunkach może nabyć specyficznych cech jak odmiana uprawiana okolicy Montalcino nazywana Brunello albo Sangiovese Grosso, która ma grubszą skórkę, co zwiększa ekspresję owocu, daje wina bardziej taniczne i o większej kwasowości co sprzyja dłuższemu starzeniu i pozwala uzyskać całkowicie inny efekt smakowy. Zapraszamy do zapoznania się z aktualną ofertą wytrawnych win toskańskich!
Brak produktów w koszyku.
Wino należy degustować z umiarem gdyż jest produktem zawierającym alkohol, który może powodować nowotwory i choroby wątroby oraz stanowi zagrożenie dla płodu. Odrzuć